Gündem maddeleriyle ilgili 186 kişinin katılımıyla, 2 gün süren çalıştayda, 2’si “Tarım Makinaları İmalat Sanayisi Özel Oturumu”, 4’ü “Biçerdöver ve Tahıl Hasat Makinaları Oturumu”, 2’si “Pamuk Hasat Makinaları Oturumu”, 1’i “Baklagil Hasat Makinaları Oturumu” ve 1’i “Biçerkıyar ile Kaba Yem Hasat Makinaları Oturumu” olmak üzere toplam 10 oturum gerçekleşmiştir. 2. Ulusal Hasat Mekanizasyonu Sonuç Raporuna göre yapılması gereken çalışmalar şu şekilde özetlenebilir:
Yasal düzenlemeler, devlet destekleri ve tescil işlemleri:
Konunun gıda güvenliği ile yakından ilgisi nedeniyle hasat kayıplarının önlenmesine yönelik yasal düzenlemeler yapılmalı ve sözleşmeli hasat sistemine geçilmelidir. Müteahhitlik sistemine konu olan tarım makineleri, sübvansiyonlu tarımsal mekanizasyon kredileri kapsamına konu edilmeli, hasat mekanizasyonuna yönelik tarım makineleri hibe destek programları içinde ayrıca değerlendirilmelidir. TZOB sorumluluğunda olan tarımda kullanılan iş makinelerinin tescili işlemleri etkin bir biçimde yürütülmelidir.
Operatör eğitimi:
Operatör yetiştirme kurslarının T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ile T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ortak koordinasyonu ile disipline edilmesi, mekanizasyon eğitim merkezlerinin eskiden olduğu gibi etkin hale getirilerek operatör eğitimlerinin konu uzmanı teknik elemanlar tarafından yürütülebilmesi sağlanmalıdır. Operatör eğitimi alan kişilere stajyerlik sistemi getirilmeli ve bir sezon sahada çalıştıktan sonra operatörlük belgesi verilmelidir.
Biçim ücretleri, kontrol ve denetimler:
Biçerdöver biçim ücretleri, ilgili tüm tarafların görüşleri alınarak sezon öncesinde il genelinde “tavsiye edilen fiyat olarak” açıklanmalıdır. Hasat fiyatının çiftçi ile makine işleticisi arasında belirlenmesi esastır. Tahmini verim, arazi büyüklüğü ve yapısı, ürün cinsi gibi parametreler hasat fiyatını belirleyen unsurlardır. Bu kapsamda tavsiye edilen fiyatla, reel fiyatlar arasındaki farkın devlet desteklerine konu edilmesi önemlidir. Hasat sezonunda saha denetimlerinin etkin bir biçimde yapılması sağlanmalı, cezalar caydırıcı olmalıdır. Kendi yürür makinelerin mobil istasyonlarla hasat öncesi periyodik muayene işlemleri tamamlanıp uygunluk belgesi düzenlenmelidir.
Ortak makine kullanımı:
Müteahhitler, özellikle akıllı tarım unsurları gibi bu alanda yapılan yatırımların finanse edilmesi ve çiftçiye gerekli hizmetlerin sağlanması için gerekli ekonomik ölçek ve finansal kaynaklara sahiptir. Bu şekilde çiftçiler müteahhitlerin sahip olduğu modern ekipmanlar ve yetenekli iş gücü sayesinde yatırım maliyeti olmadan son teknoloji tarım makinelerinin uygun bir maliyette kullanabilme imkânı sağlanacaktır. Ortak makine kullanımı veya makine müteahhitliği hizmetleri artacağı için makinelerin kullanım saati de artacak, bu da makinelerin daha kısa zamanda yenilenmesi ihtiyacını doğuracaktır. Bu durum hem sanayiciler için olumlu bir gelişme olacaktır hem de çok daha kısa periyotlarda daha güncel teknolojinin çiftçiye sunulması imkânına kavuşulacaktır. Müteahhitlik sistemi ve bu sistemin çiftçi tarafından kullanılması özel olarak teşvik edilmeli, desteklenmelidir.
Çalıştay Sonuç Raporu linkte sunulmaktadır.
