Dönem başkanlığını ve ev sahipliğini TARMAKBİR’in yürüttüğü Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ülkeleri Tarım Makineleri Birlikleri Bölge Konseyi (ReCAMA) 9. Üyeler Toplantısı ve Teknik Gezi Programı, 02-04 Ekim 2023 tarihleri arasında İzmir ve Bursa’da düzenlendi.
ReCAMA’nın Türkiye Programına 12 ülkeden 33 katılımcı iştirak etti. Bangladeş (1), Çin (6), Hindistan (4), Moğolistan (3), Nepal (5), Pakistan (1), Filipinler (1), Rusya Federasyonu (1), Sri Lanka (2), Tayland (1), Vietnam (2), Türkiye (3) ve Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCAP) Sürdürülebilir Tarımsal Mekanizasyon Merkezi’nden (CSAM) 4 temsilcinin katıldığı 9. Üyeler Toplantısında (2023-2024) ReCAMA Dönem Başkanlığına Bangladeş Tarım Makineleri Üreticileri Birliği (AMMA-B) adına Alimul Ahsan Chowdhury (Yönetim Kurulu Başkanı) ve Başkan Yardımcılığına Vietnam Ziraat Mühendisleri Odası (VSAGE) adına Thi Tam Dinh (Genel Müdür Yardımcısı) seçildi.
Program, 02 Ekim 2023 Pazartesi günü Ege Üniversite’sinde düzenlenen ReCAMA 9. Üyeler Toplantısı ile başladı. Program dahilinde öğleye kadar Ziraat Fakültesi Dekanlığında bir araya gelen üyeler, ilgili gündem maddelerini görüştü. Heyete verilen öğle yemeğinin ardından Türkay Grubu’nun tarım makineleri ve PTO şaft (Ege Şaft) üretim tesislerini ziyaret eden ReCAMA heyetine TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bilgin Türkay da eşlik etti. 1959 yılından bu yana faaliyet gösteren Türkay Grup tarafından üretilen toprak işleme, bakım, gübreleme, hasat, yükleme, yem hazırlama makineleri ve PTO şaft üretim sürecine dair yetkililerden bilgi alan heyet, günü, bu gezinin hemen ardından düzenlenen akşam yemeği ile tamamladı.
Heyetin ikinci gün programında ilk durak Fimaks oldu. Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde hasat, yükleme ve yem makineleri üretimi gerçekleştiren Fimaks’da heyete TARMAKBİR Yönetim Kurulu Üyesi Güven Çetin de eşlik etti. Öğle yemeğinin ardından Karacabey’de bulunan Feyz Çiftliği’ni ziyaret eden heyet, Bursa’nın ilk “Hastalıktan Ari” ve “AB normlarında üretim yapan” çiftliği olan ve yaklaşık 650 hektarlık bir alanda tarımsal üretim yapan Feyz’de yapılan çiğ süt üretimine ve akıllı tarım kapsamında yapılan çalışmalara dair yetkililerden bilgi aldı.
Programın son günü yani 04 Ekim 2023 Çarşamba günü Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde TÜYAP ve TARMAKBİR iş birliği ile düzenlenen Bursa 20. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile 15. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı’nı ziyaret eden heyet, bu fuarla birlikte Türkiye programını tamamladı.
Gerek yapılan gözlemler ve gerekse heyet katılımcıları tarafından verilen bilgiye göre programın amacına ulaştığı, katılımcıların Türkiye’den büyük bir memnuniyetle ayrıldığı ifade edilmiştir.
Ege Üniversitesi, Feyz Tarım, Fimaks, Ege Şaft ve Türkay’a ve programa destek veren Makine İhracatçıları Birliği’ne (MAİB) ve TÜYAP Fuarcılığa içten teşekkürlerimizi sunarız.
Basın Bülteni için lütfen tıklayınız!