“Bitki Koruma Makinelerinin İşletilmesi ve Pestisit Kullanımının Entegre Yönetimi 4.0” adlı IMPLEMENT4.0 projesi Türkiye’deki çoğaltıcı etkinliği ve final konferansı, 26 Nisan 2022’da Ankara’da gerçekleştrilmiştir.
Konferansta Türkiye, İspanya ve İtalya’dan katılan IMPLEMENT4.0 proje ekibi ile birlikte, yaklaşık 95 katılımcıya IMPLEMENT4.0 projesinin sonuçları sunulmuştur. Etkinlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın farklı birimlerinden mühendisler ve teknisyenler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, tarım makinaları imalatçıları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çiftçi birliği temsilcileri, Ankara ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’den öğrenciler gibi çok farklı alanlardan katılımcılar yer almıştır. Katılımcılara Avrupa’daki mevcut akıllı tarımın son durumu ve Avrupa tarımında dijital teknolojilerin geleceği konusunda bilgiler verilmiştir.
Böylece 30 Nisan 2022 tarihi itibarıyle Erasmus+ ‘Bitki Koruma Makinelerinin İşletilmesi ve Pestisit Kullanımının Entegre Yönetimi 4.0’ projesi resmi olarak tamamlanmıştır. AB tarafından finanse edilen proje, iki buçuk yıldır tarımda dijitalleşmeyi destekleme konusunda bilgi ve uzmanlık paylaşımı için değerli bir temel oluşturmuştur. IMPLEMENT 4.0, diğer gelişmelerin yanı sıra, IMPLEMENT 4.0 e-öğrenme platformunda yer alan, yeni geliştirilmiş eğitim kursu aracılığıyla çiftçilere, dijital araçların kullanımını artırmak için gerekli becerileri kazandırmayı hedeflemektedir. Ayrıca proje, dijital yetkinliklerin geliştirilmesi ve böylece, tarımsal verimliliği artırmak ve sürdürülebilirlik ile kaynakların verimli kullanımını geliştirmek yoluyla çiftçilere önemli avantajlar da getirmektedir.
IMPLEMENT 4.0 eğitim kursu, tarım uzmanları arasında dijital çözümler hakkındaki bilgileri geliştirmek ve nihayetinde Avrupa tarım sektörünün genel sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırmak için tasarlanmıştır. Kurs, her biri farklı ürün grupları için dijital teknolojilerin kullanımına ilişkin konuları ele alan 5 modülden oluşmaktadır.
– Modül 1’de, dijital teknolojiler ve bunların Türkiye, İtalya ve İspanya’da belirli kullanım modelleri ile mevcut iyi uygulamalarla bağlantılı kullanımları ele alınmaktadır.
– 2, 3 ve 4 numaralı modüller; dijital olarak donatılan makine ve ekipmanlar ile karar destek sistemleri için kullanılan yazılımların ayrıntılı bir sunumuyla birlikte, dijital teknolojilerin özellikle tarla tarımı, meyve bahçeleri, zeytincilik ve bağcılık ile sebze tarımı ve seracılık olmak üzere belirli ürün gruplarına uygulanmasına odaklanmaktadır.
– Modül 5, bitki koruma makineleri ve akıllı tarım çözümleri ile bağlantılı olarak dijital tarım sistemlerinin sertifikasyonuna odaklanmıştır. Eğitim sistemi kullanıcıları, bu nedenlerle, dijital teknolojiler yardımıyla tarım 4.0 için mevcut her türlü çözümü değinen bir kurstan faydalanabilirler. Kursun amaçları şu şekilde sıralanabilir:
1. Tarım profesyonellerinin ve diğer hedef grupların eğitim kapasitesini artırmak ve dijital tarım alanındaki yeni teknolojilerin benimsenmesini teşvik etmek;
2. Bitki koruma makinelerinin verimliliğine olanak sağlamak için çiftçilere eğitim desteği sağlamak; – tarımsal işletme yönetiminde mesleki beceri ve bilgi birikimini artırmak;
3. Avrupa tarımının ‘Dijital geleceğini’ kucaklamak için yenilikçi materyallerin ve yeni eğitim yöntemlerinin geliştirilmesini desteklemek.
E-öğrenme platformuna erişmek için tıklayınız!