Makale, tarım ekipmanlarının CO2 ayak izinde önemli bir azalma sağlamak için farklı seçenekleri özetlemeyi amaçlamaktadır. Varsayım, geleneksel yakıtın hala genel tarımsal karbon ayak izine katkıda bulunduğudur. Tarımın ancak fosil yakıtlara olan büyük bağımlılığının üstesinden geldiğinde sürdürülebilir hale gelebileceği düşünülmektedir.
Öyleyse, üreticiler bunu nasıl yapmayı teklif ediyor? Tarımsal üretim sürecinde mevcut tüm seçeneklerin akıllı ve etkili bir şekilde kullanılmasıyla. Bu, üretim süreçlerinin enerji verimliliğini artırmak için makinelerin akıllı kullanımını, filonun elektrifikasyonunu ve yenilenebilir ve düşük karbonlu yakıtların kullanımını içerir.
Tarım ekipmanları, uzun bir hizmet ömrü sağlayan son derece sağlam ve güvenilir yapısı ile karakterize edilir. Motor teknolojilerinin ve enerji çözümlerinin herhangi bir geçişini planlamak için, içten yanmalı motorla çalışan mevcut tarım makineleri filosunun yüksek ortalama yaşını göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Şu anda, tarımsal üretimin doğası ve karmaşıklığı nedeniyle, geleneksel teknolojinin yerini tamamen alabilecek tek bir teknoloji veya enerji taşıyıcısı yoktur. ‘Herkese uyan tek bir çözüm’ olmayabilir. Belirli bir üretim sistemi, belirli bir bölge, çiftlik büyüklüğü ve durumu için en uygun teknolojilerin ve enerji taşıyıcılarının bir karışımı tanımlanmalı ve uygulanmalıdır. Bu çerçevede çiftçiler, güneş panelleri, yel değirmenleri, yağ değirmenleri/mini rafineriler ve biyogaz/biyometan tesisleri ile enerji üretimine katkıda bulunabilecekleri için hem üretici hem de tüketici olarak kilit bir role sahip olacaklardır.
Bu görüş belgesinde CEMA, AB tarım makineleri filosunun çoğunun önemli bir CO2 azaltımı sağlaması için, yenilenebilir ve düşük karbonlu yakıtların, özellikle sıvı ve gaz halindeki biyokütle yakıtlarının, yeşil hidrojen ve e-yakıtların, içten yanmalı motorun uygulanabilir ve uygun bir çözüm olarak kalacağı önemli bir enerji kaynağı olacağını açıklamaktadır.
Önümüzdeki on yıldaki teknolojik ilerleme, sürdürülebilir bir çalışma aralığı için ağırlık, enerji yoğunluğu ve yerleşik enerji depolamanın hızlı şarj edilmesi sorunlarını çözmeyi amaçlayan çözümlerle elektrifikasyonun uzun vadeli potansiyel alımını tanımlayacak. Şimdiye kadar, kısa ve orta vadede, küçük boyutlu düşük güçlü tarım makineleri için tam elektrifikasyon daha uygun görünürken, orta ve büyük ölçekli makineler ve yüksek güçlü uygulamalar için içten yanmalı motorlara bir alternatif değildir. Bu teknolojilerin geliştirilmesi, sıfır karbon taahhüdüne giden yolun önemli bir unsurudur.
Pozisyon belgesinin tamamına buradan erişebilirsiniz. Yönetici özeti ise linkte mevcuttur.