İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM), İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yaşar Üniversitesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ortaklığında, İzmir Kalkınma Ajansı güdümüyle hayata geçirilen, tarımı teknoloji ile buluşturmayı hedefleyen bir projedir. Merkeze dair bir sunum ekte yer almakta olup kısa bir tanıtım videosuna linkten erişim sağlayabilirsiniz.
İTTM, tarımda bilişim teknolojileri kullanılarak üretilmiş veya üretilecek ürün, ve hizmetlerin (akıllı tarım uygulamalarının) gerçek yaşam ortamında, gerçek kullanıcılar ve ürünler üzerinde test edilebileceği ve geliştirilebileceği bir açık inovasyon ortamıdır.
Merkezin uygulama alanı Bakanlığın Menemen’deki Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde bulunmakta olup burada girişimci alanları, veri toplama laboratuvarı, veri analizi laboratuvarı, prototipleme laboratuvarı, ekili arazilerde izleme imkanı ve toplantı salonları yer almaktadır. Merkezin ayrıca Konak’ta ofis alanları da mevcuttur.
Merkez bünyesinde TEKMER* (Teknoloji Merkezi) kurulacak olup, bu TEKMER’in diğerlerinden en önemli farkının akıllı tarıma yönelik uygulama alanları ve alt yapıyı sunması olarak gösterilmektedir.
Merkez, uluslararası ekosisteminlerin bir bağlantı noktası kimliği ile, bünyesinde yer alan firmaların uluslararası bağlantılar kurmasına, tüm paydaşları ile birlikte çok yönlü bir bilgi, deneyim ve teknoloji paylaşımına olanak sağlamaktadır. Merkez ayrıca ticarileşebilir ürün ve hizmet fikirlerinin gereksinim duyacağı yatırım sermayesine ulaşmaya aracılık da etmektedir.
Merkez hakkında daha fazla bilgi almak için TARMAKBİR Akademik Danışma Grubu Üyemiz Prof. Dr. Arif Behiç Tekin ile temas kurabilirsiniz.
*TEKMER’ler, KOSGEB´in koordinasyonu altında üniversitelerle KOBİ´lerin bir araya gelip AR-GE çalışmalarında ortak bir platform oluşturdukları yerlerdir. TEKMER’ler sigorta prim desteği, damga vergisi istisnası, gelir ve kurumlar vergisi istisnası / Ar-Ge indirimi, gümrük vergisi istisnası, gelir vergisi stopajı teşvik gibi avantajlar sunmaktadır. KOSGEB TEKMER Destek Programı kapsamında kurum veya kuruluşlar, teknoloji tabanlı kuluçka merkezi kurmak ve girişimci ile start-up’lara yönelik iyileştirici ve geliştirici faaliyetleri yerine getirmek için desteklenmektedir.