Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2020/24) ve Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2020/25) kapsamında 2022-2023 dönemi uygulama rehberleri ve ilintili dokümanlar 4. kez güncellenmiş olup ekte sunulmaktadır. Belgelere aşağıdaki linklerden de erişim mümkündür. Dokümanlarda yapılan değişikler sarı renkle işaretlenmiştir.
Ekonomik Yatırımlar Uygulama Esasları için tıklayınız
A İş Planı Uygulama Esasları için tıklayınız
B İş Planı Uygulama Esasları için tıklayınız
Ekonomik Yatırımlar Uygulama Rehberi Ekleri için tıklayınız
A İş Planı Uygulama Rehberi Ekleri için tıklayınız
B İş Planı Uygulama Rehberi Ekleri için tıklayınız
Ekonomik Yatırımlar Başvuru Formu için tıklayınız
A İş Planı Başvuru Formu için tıklayınız
B İş Planı Başvuru Formu için tıklayınız
Ekonomik Yatırımlar İşletme Planı için tıklayınız
B İş Planı İşletme Planı için tıklayınız
A İş Planı Uygulama Rehberi Ekine göre yatırımcı tarafından sunulacak belgelerde bazı değişiklikler söz konusudur. Bu hususla ilgili 9 ve 10. maddeler aşağıda yer almaktadır. Bu değişiklikler kapsamında yerli üretim, ithal ve özel üretim makineler için alternatifler oluşturulmuştur. Bununla birlikte alternatif olarak istenen belgelerin birbirine eşdeğer olmadığı, bir belge isminin yanlış yazıldığı (“CE Belgesi” ile kastedilenin “AT Uygunluk Beyanı” olduğu düşünülmektedir.), belgeyi düzenleyecek bir kurum isminin hatalı olduğu (“Sanayi Sicil Belgesi”, meslek odaları tarafından değil, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilmektedir.) da tarafımızca tespit edilmiştir.
“9. Yatırımcının;
– Yurt içinde üretilmiş makine ve ekipmanlar için TSE, TSEK, deney raporu veya yerli malı belgelerinden herhangi biri ile kataloğu,
– İthal makine ve ekipmanlar için CE belgesi, deney raporu veya AT Uygunluk Beyanı (CE Uygunluk Deklarasyonu), katalog ile nihai raporda menşe belgesini,
– Özel imalat makine ve ekipmanlar için iş deneyim belgesi, kapasite raporu ile birlikte ilgili meslek odaları tarafından düzenlenen imalat yeterlik belgesi/Sanayi Sicil Belgesi veya deney raporunu sunması halinde uygun harcama kapsamında değerlendirilecektir.
10. Deney raporunun sunulmak istenmesi halinde aşağıda bilgi formları verilmiş olan ve “Tarım Makineleri ve Tarım Teknolojisi Araçlarının Deney ve Denetim Esaslarına İlişkin Yönetmelik” kapsamına giren makine ekipmanlar için Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne bağlı Tarım Alet ve Makine Test Merkezi Müdürlüğü veya Bakanlığımızca deney yapma yetkisi verilen kuruluşlardan alınacak deney raporu; bu yönetmelik kapsamında olmayanlar için ise ilgili kurum/kuruluş tarafından verilen test raporu alınır. Test/deney raporuna göre uygun olmadığı tespit edilen makine ekipman için hibe ödemesi yapılmaz. Deney raporu için Bakanlığımızca deney yapma yetkisi verilen kuruluşların listesine Tarımsal Teknolojiler (tarimorman.gov.tr) adresinden ulaşılabilir.”
Ekonomik Yatırımlarda başvuru süreleri değiştirilmiştir. Uygulama Esaslarına göre:
“Başvurular 9/12/2022 tarihinde başlayıp Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde 8/5/2023; diğer illerde ise 28/2/2023 tarihi saat 23:59’da sona erecektir.”
Ayrıca bu dokümanda geçen “Süt Sağma Makinesi” ibaresi “Süt Sağma Ünitesi” olarak değiştirilmiştir.