T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye’de üretim planlaması, tarım arazilerinin ve çevrenin korunması amacıyla Dünya Bankası ile ortaklaşa yürüteceği, Uluslararası İmar ve kalkınma Bankası (IBRD) finans destekli Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP), Birliğimizin de katıldığı bir törenle başlatıldı.
341 milyon dolar bütçeli Proje kapsamında 33 milyon dolarlık bir hibe bütçesi ile akıllı tarım teknolojilerinin kullanımı da desteklenecektir. Bu kapsamda desteklenmesi ön görülen tarım teknolojilerinin aşağıdaki sistemlerden oluşması beklenmektedir.
■ Tarımda Karar Destek Sistemleri
■ Değişken Oranlı Tarımsal Girdi Uygulamaları
■ Yardımcı Dümenleme Sistemleri
Ayrıca belirtilen bu başlıklar dışında, projenin ilk yılı içerisinde sahada yapılacak hızlı gözden geçirme sonuçlarına göre belirlenen ihtiyaçlar ve tedarik imkanları değerlendirilerek proje kapsamına tarımda uygulanan diğer güncel teknolojiler ilave edilebilecektir.
Bu desteklerden bireysel anlamda çiftçilerin değil çiftçi örgütlerinin yararlanması planlanmaktadır.
■ Tarımsal üretici örgütleri (Kooperatifler, Birlikler, Ziraat Odaları)
■ Sözleşmeli çiftçiler ile çalışan tarımsal işletme şirketleri
■ Küçük ve orta büyüklükteki çiftçileri hedefleyen özel hizmet sağlayıcılar
Projenin hayata geçmesiyle birlikte şunların gerçekleşmesi beklenmektedir:
■ Tarım ve Orman Bakanlığı dijital modeli kurularak, tarım sektörü verileri tek çatı altında toplanacak, böylece Bakanlığın tarımsal politikaları daha etkin planlanacak.
■ Toprak veri tabanı geliştirilecek, ulusal toprak arşivi binası inşa edilerek toprak hazinesinin sağlığı izlenecek ve tarım arazilerinin korunmasına katkı sağlanacak.
■ İklim Akıllı Teknolojilerin (İAT) kullanılması teşvik edilerek kaynak verimliliği iyileştirilecek ve karbon emisyonu azaltılarak tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sağlanacak.
■ İklim akıllı tarım teknolojilerini içeren makine parkları kurulacak.
■ Temiz enerji kaynaklarından daha fazla faydalanılmasını sağlamak amacıyla jeotermal ısı ile üretim yapacak Tarıma Dayalı İhtisas OSB desteklenerek dünyadaki en büyük yeşil OSB’lerinden birisi inşa edilecek.
■ İklim akıllı tarımda kullanılan dijital araçların test, deneme, kontrol ve sertifikasyonu konusunda kurumsal kapasite güçlendirilecek.
■ Gediz, Küçük Menderes, Susurluk ve Marmara nehir havzalarında İyi Tarım Uygulamaları (GAP) koduyla başta hayvancılık olmak üzere tarımsal faaliyetlerin su ve toprak kaynakları ile çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltılacak; buna yönelik entegre pilot uygulamalar yapılacak.
■ Pandemi sonrasında dünya gündemine oturan hayvan sağlığı konusunda ülkeyi daha ileri bir noktaya taşımak amacıyla aşı, ilaç ve serum gibi veteriner tıbbi ürünlerin sertifikasyonu ile akreditasyonu için uluslararası standartlarda entegre kontrol merkezi VETKOM kurulacak.
■ Veteriner kontrol enstitüleri bünyesindeki laboratuvarların biyogüvenlik seviyeleri yükseltilecek, yeni salgınların ortaya çıkmasının önlenmesi ve etkin mücadele için uluslararası izleme kuruluşları ile işbirliği içerisinde ulusal düzenleyici sistemlerin güçlendirilmesi sağlanacak.
Proje kapsamında hazırladığımız bilgi notu üyelerimize e-posta ile gönderilmiştir. Akıllı tarım makineleri ve teknolojileri konusunda çalışma yapan/ yapacak üyelerimizin ilgisine önemle sunarız.