Budama Artıklarını Değerlendirme ve Tedarik Zinciri Oluşturulması Çalıştayı, BİTAD 2024, 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde Akdeniz Üniversitesi ve Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümleri öncülüğünde İzmir’de düzenlenecektir. Çalıştay ile ilgili bilgiler şu şekildedir:
Bitki yetiştiriciliğinde budama işlemleriyle dikkate alınması gereken miktarlarda artık materyal ortaya çıkmaktadır. Nitekim Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre ülkemizde bahçe bitkileri alanlarından elde edilen bitkisel artık miktarı yılda 4 milyon tonun üzerindedir. Bununla birlikte belediyeler, park ve bahçe alanlarından her yıl büyük miktarlarda budama artıklarını taşımak zorunda kalmaktadır. Budama artıkları, uygun yöntemlerle değerlendirilmediğinde sera gazı oluşumu, çevre kirliliği, yangın tehlikesi başta olmak üzere birçok soruna neden olmaktadır. Özellikle son yıllarda ülkemizde ve Dünya’da artıkların değerlendirilerek, çevre korunumunun ve ilgili diğer sektörlerle entegrasyonun sağlanarak ekonomiye kazandırılmasına yönelik faaliyetlerde artış gözlenmektedir. Meyve bahçelerinde, park ve peyzaj alanlarında ortaya çıkan odunsu özellik gösteren budama artıklarının değerlendirilmesi amacıyla makine üretimi, lojistiği ve farklı kullanım alanlarının belirlenmesine yönelik üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşlarında yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Ülkemizde biyokütle santralleri başta olmak üzere ısı, enerji ve endüstriyel işletmelerdeki hammadde ihtiyacı budama artıklarına olan ilgiyi artırmaktadır.
Artıkların uygun yöntemlerle değerlendirilmesine yönelik çalışmalarda; materyal özellikleri, makine seçimi, hammadde fiyatları, nakliye araçlarının kullanımı, akaryakıt ve elektrik fiyatları gibi birçok faktör dikkate alınmak zorundadır. Uygun koşullar sağlandığında, artıkların geri dönüşümünün sağlanması, ekonomiye kazandırılması söz konusu olabilmektedir.
Ülkemizde son yıllarda, farkındalığın artması ile birlikte bitkisel artıkların değerlendirilmesi ve tedarik zincirine yönelik farklı aşamalarda, farklı sektörlerde bulunan birçok kişi ve kuruluş önemli bilgi birikimine sahip olmuştur. Bu noktadan hareketle henüz istenilen düzeyde değerlendirilemeyen budama artıklarından yararlanılması konusunda kazanılan deneyimlerin paylaşılmasının yararlı olacağı düşünülmüştür. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından 24-25 Kasım 2022 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Tarım Teknolojisi ve Mekanizasyon Komitesi Sonuç Raporunda (Madde:17) konuyla ilgili olarak Akdeniz Üniversitesi ve Ege Üniversitesinin birlikte çalıştay düzenlemelerine yönelik bir karar alınmıştır.
Ülkemizde ilk kez yapılması planlanan çalıştayın; mevcut durum, sorunlar, çözüm önerileri, gelecekte yapılması öngörülen çalışmalar vb. konuların tartışıldığı, deneyimlerin paylaşıldığı bir platform olması ve ülkemizde budama artıklarının değerlendirilmesi ve tedarik zincirinin oluşturulması konularına katkı sağlaması beklenmektedir.
Çalıştay, 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde Akdeniz Üniversitesi ve Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümleri öncülüğünde İzmir’de düzenlenecektir. Sunumlar ve serbest tartışma ortamları ile birlikte teknik ve kültürel gezinin de yer alacağı çalıştay programı, paydaşlardan gelen geri bildirimlere göre hazırlanacaktır. Kamu ve üniversitelerden araştırmacıların yanında sahada yer alan imalatçı ve üreticilerimizin konuya ilgi göstermeleri, deneyim paylaşımında bulunmaları, sorunlar ve çözüm önerileri konusunda görüş bildirmeleri çalıştayın amacına ulaşmasına önemli düzeyde katkı sağlayacaktır. Çalıştay ile ilgili ayrıntılı bilgi için https://agrwasteresidue.ege.edu.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.